Tazminatsız olarak işten çıkarıldım ne yapmalıyım?

İş sözleşmesi taraflardan birinin tek taraflı feshi ile sonlandırılabilmektedir. Bununla birlikte işveren tarafından iş akdi feshedildiğinde (işçi işten çıkarıldığında) işçinin bir takım hakları doğar. Ancak bazı hallerde işveren tek taraflı sözleşmeyi feshedebilir ve tazminat ödemez, böyle durumlarda işçi yüzde yüz kusurludur yani, işçinin işverene veya başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması, iş güvenliği kurallarını ihlal etmesi ve iş güvenliğini tehlikeye atması gibi durumlar buna örnek gösterilebilir.

Ancak, işçinin hafif nedenlerin ileri sürülerek tazminat verilmeden işten çıkarılması hukuka aykırıdır. böyle durumlarda aşağıdaki dava türlerine istinaden işçi, haklarını mevzuatına göre talep edebilir.

İşe İade Davası: İş sözleşmesi işveren tarafından feshedildiğinde işçi feshin geçerli bir nedene dayanmadığını düşünüyorsa işe iade davası açabilir

İşçilik Alacakları Davası: İşçi alacaklarının bir kısmı feshe bağlı alacaklar olup, sadece iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda aktif hale gelmektedir. İşçi alacaklarının bir kısmı ise feshe bağlı olmayıp, iş sözleşmesi feshedilmiş olup olmadığına bakılmaksızın işçi o alacak kalemine hak kazandığı anda talep edilebilir hale gelmektedir.

Feshe Bağlı İşçi Alacakları: Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık izin ücret alacağı, Kötü Niyet Tazminatı

Feshe Bağlı Olmayan İşçi Alacakları: Ücret Alacağı, Fazla Mesai Ücreti, Hafta Tatili, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti, Asgari Geçim İndirimi ve diğer ücretler (yol- yemek yardımı, prim vs.),İş Kazası veya Meslek Hastalığı Sebebiyle Alınacak Tazminat

Tüm tazminat davalarınızla ilgili uzman ekibimiz ile şeffaf olarak süreci yönetiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir